Упознајте Италију

1.200 км лепоте

У оквиру Дана италијанског филма у НБ Бор, данас су на програму три кратка документарна филма. Први од њих, 1.200 км лепоте (1.200 км јесте дужина Италије, од Медитерана до Алпа) почиње у 18 сати и траје 75 мин. Филм представља путовање кроз пределе и градове Италије, кроз двадесет различитих регија, од југа до севера, али и кроз новију историју, јер су за потребе филма коришћени и архивски снимци, путем којих се садашњост представља и из перспективе некадашњих нада, тежњи и обећане будућности.

Од 19:30, уз послужење, гледамо кратки документарац Када је Италија јела у црно-белом (20 мин), из којег ћемо, опет уз помоћ архивских снимака Института Луће Ћинећита, сазнати како су се током протеклих деценија измениле нутриционистичке навике Италијана и како то утиче на међугенерацијске и породичне односе, осећај благостања и сл.

На крају, од 20 сати, приказујемо филм Није ме брига! (реч је о фашистичкој пароли „me ne frego!“), који показује како су фашисти, на челу са Мусолинијем, својом језичком политиком покушали да измене италијански језик и да наметањем нових, унификујућих језичких правила и неологизама, наметну и своју идеологију.