Семинар за библиотекаре у Народној библиотеци Бор

19. и 20. 11. 2012, у организацији Подружнице библиотекара Тимочке крајине, у Народној библиотеци Бор одржан је стручни семинар, чији је садржај акредитован од стране Завода за унапређење васпитања и образовања Републике Србије, под редним бр. 04. Семинару су, ипак, поред школских библиотекара Борског и Зајечарског округа, присуствали и многи библиотекари јавних библиотека из мрежа ових двају округа.

Семинар су водиле:
1. Мр Тамара Вученовић, уредница на Другом програму РТС-а и ауторка емисије Дигиталне иконе, докторанткиња Филолошког факултета Универзитета у Београду (19. 11. 2012, од 12 до 16 сати) и
2 Др Aлександра Вранеш, оснивач и редовни проф. Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду и деканка овог факултета (20. 11. 2012, од 10 до 14 сати)

Тамара Вученовић је говорила о општијим проблемима и питањима из области студија медија, о појавама у друштву, науци и технологији, у култури уопште, које већ дуже време врше утицај на библиотечку професију, захтевајући иновирање и модификовање библиотечко-информационе делатности и библиотечких улога и услуга. Теоријски потковано и бројним примерима из света поткрепљено предавање о тзв. култури учествовања коју производе интерактивне дигиталне технологије и експанзија на тим технологијама заснованих друштвених медија и мрежа, свакако је питање које ће се још дуго претресати у свим областима и професијама, па и у библиотекарству које се непосредно суочава и свакодневно бори и са могућностима које дигитална култура обезбеђује и шири и са проблемима и недоумицама које те могућности прате. Нове врсте писмености – медијска и информациона, како се последњих година називају вештине које образованим људима омогућавају успешнији, квалитетнији и продуктивнији рад у новим, хибридним окружењима у којима је селекција постала већи проблем од проналажења података и информација – показују се као важна компентенција савремених библиотекара, и школских и свих других.

Библиографска истраживања у школској библиотеци – проф. др Александра Вранеш

Александра Вранеш је своја предавања посветила питањима која на очигледнији начин представљају део библиотечке професије – библиографском раду и техникама истраживања у библиотеци у склопу писања академских радова различитог степена.
Представила је и Дигиталну библиотеку Филолошког факултета Универзитета у Београду, репозиторијум дигиталних верзија стручних и научних часописа и зборника са скупова и конференција које је овај факултет до сада издао, као и других публикација у издању факултета и докторских дисертација одбрањених на њему.

Организациони одбор семинара: Весна Тешовић (директор Народне библиотека Бор), Драгица Радетић (руководилац матичне службе Народне библиотеке Бор) и Боривоје Ђорђевић (библиотека „Светозар Марковић“, Зајечар)

Фото: Весна Јовановић