Дани књиге у Народној библиотеци Бор – издавачи


Овогодишњи „Дани књиге“ у Народној библиотеци Бор деле судбину свих који живе и раде у нашем граду.

У простору библиотеке, на Информативном одељењу, наше суграђане чека продајна изложба књига издавачких кућа „Змај“ и „Архипелаг“. На тај начин покушали смо да љубитељима књиге омогућимо куповину квалитетних и занимљивих књига и за децу и за одрасле.

„Змај“ је специјализован за дечију књигу, како забавног, тако и едукативног карактера, при чему се води рачуна и о томе да понуда буде усмерена ка деци (и родитељима) најразличитијег узраста. Велики број књига је интерактивног карактера, а све су у складу са најсавременијим трендовима у дизајну публикација за децу. Енциклопедије, речници за почетно учење енглеског језика, књиге које се баве појединачним областима и темама физике, хемије, географије, историје … преводи су страних публикација (нпр. Ларусових издања) које прате најновија сазнања из области дечије психологије и психологије учења,
те су прилагођене начину разумевања и усвајања деце одређеног узраста.

„Архипелаг“ је релативно млада, али врло успешна издавачка кућа, чији је најпознатији успех Хамам Балканија Владислава Бајца – неколико врло значајних националних и интернационалних награда које је до сада освојила свакако су овој књизи добра препорука за читање. Поред низа значајних домаћих писаца – поменути Бајац, Јелена Ленголд, Михајло Пантић, Вида Огњеновић – у понуди ове издавачке куће налази се и низ за српско тржиште нових европских писаца, чије дело свакако заслужује пажњу, и
неколико нашој читалачкој публици већ довољно познатих (али са новим насловима) као што су Давид Гросман, Карлос Фуентес, Ђерђ Конрад, Милан Кундера… Иако највећи део продукције „Архипелага“ чини белетристика, у понуди је и неколико наслова из области хуманистика које не би требало заобићи, нпр. Култура новог капитализма Ричарда Сенета.

http://www.arhipelag.rs/index.htm


И, после искустава које смо имали ранијих година када смо се договарали са издавачима да дођу, ВЕЛИКО ХВАЛА власницима ових кућа јер нису од библиотеке тражили никакве гаранције које би им елиминисале пословни ризик.

Позив Службеном гласнику да са својим издањима и неким од аутора дођу у Бор резултирао је обећањем да ће доћи у септембру јер су им сад приоритет градови у којима имају своје књижаре.