Просперове књиге

У петак, 18.9.2009. у 17:30, Народна библиотека Бор организује пројекцију филма Просперове књиге Питера Гринавеја у малој сали, на другом спрату.

Филм представља Гринавејеву адаптацију Шекспирове Буре, драме коју многи сматрају параболом уметничког стваралаштва.

Просперо, прогнани милански владар, живи на пустом острву са својом кћерком, Мирандом. У његовој су власти силе и духови природе, оличени у ликовима љупког Аријела и огавног Калибана. Својом магијом, Просперо изазива буру која доводи до бродолома брод његовог узурпатора, који, тако, са својим сином Фердинандом, доспева на Просперово острво. Љубав Миранде и Фердинанда постаје главни мотив Просперовог праштања и одрицања од магије и натприродних вештина.

У Гринавејевом филму, Просперо је наратор и његово приповедање праћено хипнотичким звуком капања, уз Гринавејево вешто коришћење барокне сценографије и раскошне костимографије, али и нагих тела, уз манипулацију анимацијом и симултаним приказом више кадрова, уз музику Нојмана и балетску кореографију, граде филм који тежи да отелотвори чаролију стваралаштва о којој и сам Шекспир имплицитно говори, и да користећи се техникама и декорумом разнородних уметности и жанрова постигне барокну разруђеност шекспировске позорнице. Фантастика и (мело)драма, трагедија освете и мјузикл, балет и опера, стрип и пантомима …

Ми смо грађа од које се праве/ Снови, и наш мали живот нам је сном/ Заокружен. Ова Просперова филозофија света као несуштаственог привида изузетно упечатљиво је пренета снолико-фантазијском атмосфером Гринавејевог филма, као и меланхолија мудрости и искуства који се повлаче пред еланом невиности што још има довољно снаге и љубави да верује у „врли нови свет“.