43. број Бележнице

У новом броју Бележнице, часописа Народне библиотеке Бор, можете прочитати врло информативан и занимљиво написан рад Сенке Ристивојевић, кустоскиње Музеја савремене уметности у Београду, о необичном уметничком предмету сликара Вана Бора, прерађеној књизи која се чува у легату овог уметника, чије су интервенције послужиле и за дизајн корица и табли у овом броју часописа.

Туђе књиге присвајао је, али на сасвим другачији начин, и библиоманијак Стивен Блумберг, о чијем случају пише Горан Миленковић, библиотекар у Народној библиотеци Бор

У овом броју објављен је и превод научног рада антрополошкиње Деане Јовановић, која је у Бору провела две године, истражујући живот града за потребе дисертације касније одбрањене на универзитету у Манчестеру. Из њених истраживања проистекла је и анализа друштвено-политичког контекста крађа и препродаје бакра и бакарних делова из јавних простора у Бору, заједно са инфраструктурним поремећајима и кваровима који су пратили ову недозвољену праксу „рециклаже“ бакра.

Поводом јубилеја, Жаклина Николић, директорка Центра за културу Кладово, чија Библиотека спада у надлежност матичне службе Народне библиотеке Бор, пише о историји библиотечке делатности у Кладову, те о отварању прве читаонице и библиотеке.

Када је о књижевности реч, завичајна песникиња Јелена Радовановић са немачког је превела десет песама до сада на српски језик непревођене немачке списатељице Уле Хан.

О двема књигама у чијем настанку су учествовали и библиотекари Народне библиотеке Бор, збирци стрипова Уцртавање историје: приче о спасавању током Холокауста (пр. Владимир Арсенић, Центар за примењену историју) и двојезичној фото-монографији о Раднотију (Радноти: Бор-Абда, пр. Бела Сабо), писала је Весна Тешовић, директорка Народне библиотеке Бор.

О библиографији Пере Зубца коју је сачинила Гордана Ђилас (Библиотека Матице српске) писала је Ана Јанковић, а о књизи Записано у бескрају: настанак књиге у античком свету Ирене Ваљехо Виолета Стојменовић.

На крају се, путем чланака из старих бројева Колектива, подсећамо да Дом културе у Бору, у којем је смештена и библиотека, постоји тачно пола века, као и начина на који се у време његове изградње и отварања размишљало и писало о односу културе и рада.

Бесплатан примерак Бележнице можете добити у Народној библиотеци Бор.