Жалбени перформанс Робела Темесгена

У недељу 18. 9. 2022, од 17:30 на програму је радионица коју води уметник Робел Темесген из Адис Абебе (Етиопија).

Циљ радионице јесте упознавање са различитим телесним техникама изражавања жалости и ожалошћености, а затим и заједнички избор места у околини библиотеке које би могло да симболизује девастирање природне средине и договор око начина на које би оно могло заједнички да се ожали.

Треба да ожалимо земљу коју вероватно никад раније нисмо видели или нисмо за њу ни знали. Међутим, зарад сазнања које ћемо поделити, ожалићемо земљу и као странци, што и јесмо, и, истовремено, као људи свесни/дирнути злостављањем кроз које је предложена земља прошла. Део процеса биће и заједнички договор о оближњем месту за жаловање. Користећи приручник Упркос лишавању (Despite Dispossession), разговараћемо о телесним гестовима и покретима из наше личне и колективне прошлости. На крају ћемо одабрати неколико телесних техника које ћемо увежбати  на лицу места и извести. Током сесија ћемо испитивати појмове жаљења, жаловања, исцељења и одговорности.

Рођен 1987. у Етиопији, Робел Темесген је тренутно на докторским студијама на Националној академији уметности у Ослу. Звање мастера лепих уметности стекао је 2015. на Академији савремене уметности Универзитета Тромсе у Норвешкој, а основне уметничке студије сликарства завршио је 2010. у Школи за уметност и дизајн „Але“ Универзитета у Адис Абеби. Добио је више стипендија за студијске боравке; стипендирали су га, између осталих, Програм
Јунге Академије уметности у Берлину и Програм шведског међународног комитета за стипендирање уметника у области визуелних и примењених уметности IASPIS у Штокхолму. Његови радови се излажу на међународним платформама односно групним и самосталним изложбама.

© Dawit Seto ‘Menga’ 2020 Guzo fims (кадар из филма који ћемо погледати у току радионице)

Добро дошли!