Бертранд Расел: Које су жеље политички значајне?

У часопису МОСТОВИ (часопис за преводну књижевност, издавач Удружење књижевних преводилаца Србије), број 141-142, можете прочитати текст обраћања британског филозофа, математичара и књижевника Бертранда Расела пригодом уручења Нобелове награде 1950. године. Наслов текста у преводу Иване Димић – „Које су жеље политички значајне?“.

(Следићи везу http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1950/russell-lecture.html можете текст прочитати на енглеском језику и чути део свечане беседе.)

Расел у беседи скреће пажњу да се у бављењу политиком и политичком филозофијом превише пажње посвећује чињеницама социологије, економије итд, а знатно мање чињеницама психологије. Међутим, политика се бави управо крдом, а не појединцима, а основна стратегија таквог порива јесте сарадња унутар крда и непријатељство према другим крдима. Политичка свест користи у том смислу технологију управљања која контролише и усмерава инстикте и нагоне. Расел их је набројао и тумачио: то су грамзивост, супарништво, таштина, љубав према моћи, љубав према узбуђењу итд. Раселов рецепт за бољи живот и срећније човечанство је у принципима личне користи и интелигенције која се може неговати и градити помоћу дуговеких и проверених концепата образовања. Начело интелигенције је сумња у идеализам.

ДОДАТАК: Постоји неколико популарних детаља везаних за овога британског филозофа. Један од њих је Раселов парадокс, а други Парадокс берберина, изведен из претходног. Сви подаци могу се наћи на Интернету и у Посебним фондовима библиотеке.

Последњи наслови који су пристигли у библиотеку:

Бертранд Расел, АНАЛИЗА ДУХА
Бертранд Расел, ФИЛОЗОФИЈА ЛОГИЧКОГ АТОМИЗМА
Бертранд Расел, ИСТРАЖИВАЊЕ ЗНАЧЕЊА И ИСТИНЕ