Vladan Jeremić, Tranziciona pravda

Beleške povodom umetničkog projekta „TRANZICIONA PRAVDA – Serija razglednica iz Bora“, Rene Redle i Vladana Jeremić koji je razvijen tokom gostovanja u Boru, a u okviru projekta Alternativna urbanizacija u Boru.

Grad Bor je mesto istorije industrijalizacije Srbije. Ekosistem oko a posebno u gradu Boru je žrtvovan zarad dobrobiti i industrijskog progresa, prvo velikih mešanih kapitalista između dva i pre Prvog svetskog rata., a zatim i svih građana Srbije i Jugoslavije.

Tokom našeg boravka u gradu Boru fotografisali smo apokaliptične pejzaže i slušali neverovatne priče o prošlosti i budućnosti ovog mesta. Bor je zapravo izrastao iz rudarske jame. Da nije bilo kopa, ne bi bilo ni grada.

Uporedićemo Hamburg u Nemačkoj, koji je izrastao iz luke. Jer ako ne bi bilo luke ne bi bilo ni Hamburga. Ima gradova u kojima je nekadašnja ekonomska matrica imala prevagu u korist jedne delatnosti. Žitelji Hamburga su u poslednjih 30 godina posebno razviljali neke druge a ne tradicionalno lučke i trgovačke poslove. Luka danas ne donosi većinsku zaradu. Mediji i kulturna industrija jesu sektori gde mladi traže uhlebljenje.

Biti lučki radnik ili rudar je danas zaista raritetno u Evropi. Veliki baseni su odavno pretvoreni u muzeje, kulturne objekte, džentrifikovali se i pretvorili u naslage istorije evropske industrijalizacije

U svetlu ovih iskustava pitali smo se da li zapravo grad Bor ima već unapred definisanu sudbinu transformacije u istorijski kulturološki artefakt  ili pak u neinterpretiranu novu rudarsko-geološku epizodu u kojoj se recikliraju veštačka brda. Glasine o sudbini najvećeg rudarskog državno-korporativnog basena Srbije još uvek ostaju u mutnoj sferi tranzcione preraspodele, a teške istorijske okolnosti i ratovi na tlu bivše Jugoslavije nisu zaobišli negativu trasformaciju giganta kao što je RTB Bor.

Naš umetnički rad „TRANZICIONA PRAVDA – Serija razglednica iz Bora“ ima nameru da razokrije brutalne elemente tranzicione (ne)pravde i da uspostavi kritički odnos sa sudbinom radnka i savremenog borskog pejzaža. Fotografije koje smo realizovali u junu 2009. godine povezali smo u kolažni odnos sa crtežima anonimne antikapitalističke grupe Zampa di Leone u novu „propagandnu“ razglednicu.

Na ovom linku možete pogledati i nekoliko vizuelnih foto-beleški iz okoline Bora i grada Bora.
http://picasaweb.google.co.uk/jeremic.vladan/Bor1#

Rena Redle i Vladan Jeremić rade od 2002. godine na zajedničkim projektima koji se bave savremenom umetnošću i socijalnim aktivizmom.
Rena Redle je rođena u Nemačkoj, a živi i radi u Beogradu. Diplomirala je vizuelnu komunikacija na Kunsthohšule Kasel u Nemačkoj 2002. godine. Rena Redle kritički analizira inter-socijalne i inter-kulturalne odnose koristeći video, fotografiju i tekst. Vladan Jeremić je umetnik, aktivista i oštri kritičar sistema umetnosti i odnosa između kulture i politike. Godine 2004. je magistrirao umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Srbija (Jugoslavija). Godine 2001. je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 1996. do 1998. godine je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Räedle&Jeremić su objavili mnoge tekstove koji se odnose na savremenu umetnost i politički aktivizam u raznim stručnim publikacijama i on-line izdanjima. Oni su učestvovali na brojnim konferencijama o umetnosti i aktivizmu u Evropi. Nedavne samostalne izložbe su imali u Novom Sadu, Beogradu, Parizu i Hamburgu.

Vladan Jeremić i Rena Redle, digitalni kolaž (sa crtežima Zampa di Leone), 40x30cm, 2009.

TRANZICIONA PRAVDA –  Serija razglednica iz Bora.