Светска дигитална библиотека

Бесплатан приступ сервису електронских књига

750.000+ е-књига и 23.000+ аудио књига у слободном приступу од 1.11. до 31.12. 2009.

Удружење „Светска јавна библиотека“ садржи преко 750.000 електронских књига у PDF формату на преко 100 језика као и преко 23.000 звучних електронских књига.

У бесплатном приступу је око 200 популарних наслова, док се приступ осталим насловима плаћа. Народна библиотека Србије је активностима своје међународне сарадње остварила право на бесплатан приступ свим садржајима овог сервиса у периоду од 1. новембра до 31. децембра 2009. године. Корисничко име и лозинка за бесплатни приступ гласе: НБС и НБС2009 и могу се унети на почетку коришћења сервиса под опцијом MEMBERS или по потреби пре преузимања е-књиге.

Прегледање свих збирки могуће је на адреси:

http://worldlibrary.net/Collections.htm,

а претраживање електронских књига на:

http://66.175.80.129/worldlibrary/form/wplqualifiedSearch.jsp.

http://worldlibrary.net

Светска дигитална библиотека требало би да буде усредсређена на представљање ретких и јединствених збирки које су физички похрањене на географски различитим локацијама, а које, удружене с другим међународним, мултикултурним и мултијезичким збиркама могу истовремено да се претражују и прегледају, да доприносе новим знањима и да буду корисне за наставнике, професоре, истраживаче, студенте и широку публику.
Сваки дигитални документ у
WДЛ требало би да буде представљен на најбољи могући начин са свим предностима које пружају нове технологије. Дакле, свака збирка и сваки документ би требало да буду представљени у свом историјском и културном контексту, као и да поседују тумачење стручњака и општи увод. За почетак је одлучено да се прихвати модел Унесковог «Памћења света», али тако да се за сваку земљу изгради историјски и културни преглед који ће урадити стручњаци за дате области. Поред основних «временских прегледа», презентација сваке земље може да буде илустрована одабраним сликама, картама, аудио и видео записима, интервјуима с истраживачима и другим стручњацима.
Светску дигиталну библиотеку иницирала је Конгресна библиотека у Вашингтону у сарадњи са Унеском. Портал је свечано покренут 21. априла 2009. године у Паризу, седишту Унеска.

Циљеви:


– подстицај међународном разумевању, развоју културне сарадње међу народима и подизању свести о значају те сарадње,
– изградња светског сервиса за образовање,
– повећавање количине дигиталних садржаја који нису на енглеском језику и који не потичу само из западних земаља,
– унапређивање свести о значају страних језика која може подстаћи и олакшати учење језика,
– допринос научном истраживању.