Изложба лековитог биља у библиотеци у Брестовцу

Бориславка Репац

Поводом прославе Дана Брестовца, библиотека у Брестовцу, огранак Народне библиотеке Бор направила је изложбу лековитог биља, која је трајала од 1. до 9. јуна. Занимљиво је што су изложене биљке биле свеже, тј. не сушене како је уобичајено, већ је из природе пресађено 70-ак биљака и изложено у просторијама библиотеке.
Изложбу је организовала и осмислила Бориславка Репац, књижничар библиотеке у Брестовцу, уз помоћ г. Аце Младеновића и г. Властимира Журкића, а уз подршку и помоћ МЗ Брестовац и самих мештана села.
О лековитом биљу, које се може наћи у овом крају, говорио је г. Аца Младеновић.
Изложбу је видело више од 300 посетилаца из Бора и самог Брестовца, што се може сматрати добром посећеношћу. О томе колико је изложба била успешна, говоре и бројни записи у Књизи утисака где је један посетилац написао и то да би било добро ову изложбу организовати и у јесен.
Осим свежих биљака, биле су изложене и пресоване биљке у хербаријумима, а и сушене. Организатор се потрудио да за сваку биљку, у писаном облику, постоји и опис биљке, њен латински назив, лековити делови и својства, као и начин употребе.
Истим поводом, поред изложбе лековитог биља, Библиотека је расписала и литерарни конкурс, и три најбоља рада наградила књигама.
Није наодмет овом приликом споменути још неке активности којима се библиотека у Брестовцу бавила од почетка ове године. Тако је за православни Ускрс организована изложба фарбаних јаја и тада је подељено много награда. Све то припомогли су МЗ Брестовац, Народна библиотека Бор и бројни спонзори.
Почетком године библиотеку је посетио стручни тим невладине организације Department for International Development (DFID), која се бави реформом социјалне политике, чији је главни финансијер Влада Велике Британије.
Организоване су и бројне изложбе књига поводом разних јубилеја познатих књижевника и ликовних радова ученика основне школе у Брестовцу.
На 18. Сајму књига у Бору, организованом од 26. до 31. маја у Народној библиотеци Бор, за огранак у Брестовцу је купљено 40 наслова из најновије књижевне продукције, међу којима су и књиге о лековитом биљу.