Информације о фондовима

Кутак за најмлађе

Кутак за најмлађе је посебно издвојен. Обухвата сликовнице за децу предшколског узраста и ђаке првог разреда. Поред буквара и азбучница, најмлађи овде могу наћи басне, бајке, песме, приче о животињама, приче и бајке из српске старине и мноштво других занимљивих и лепо илустрованих сликовница и књига.

Стручна књига

Стручна литература обухвата књиге енциклопедијског карактера, из области психологије, религије, друштвених наука, природних наука, уметности, спорта, примењених наука, географије, историје и биографије.

Домаћа књижевност

Домаћа књижевност обухвата поезију и прозу домаћих аутора, као и дела из народне књижевности.

Страна књижевност

Књижевна дела страних аутора писана за децу и омладину, као и народна светска књижевност чине већи део фонда Дечјег одељења.

Литература на страним језицима

Књиге на енглеском, француском и руском језику, сликовнице на енглеском и руском језику, часописи на бугарском и француском језику чине фонд на страном језику.

Посебан фонд

Књижевна дела страних аутора писана за децу и омладину, као и народна светска књижевност чине већи део фонда Дечјег одељења.

Референсни фонд

Овај фонд чине атласи, енциклопедије, лексикони, речници и приручници из разних области. Књиге из овог фонда користе се искључиво у библиотеци.

Кутак за родитеље

У кутку за родитеље изложене су књиге које припадају А фонду, али су по својој садржини намењене и родитељима.

А фонд

У фонду књига намењеном тинејџерском узрасту наших корисника налазе се како стручне, тако и књиге домаће и стране књижевности.

Жарка вам препоручује :

  • клик за већу сликуАнегдоте о великим научницимаза све нас је ову дивну књигу приредио Томислав Сенћански. У овој књизи су сакупљене анегдоте о великим научницима. Кроз њих упознајемо карактере научника, њихову посвећеност  научном раду, тешкоће  и радости стварања. Издвојене из биографија,  ове кратке, занимљиве и поучне приче пружају нам могућност да видимо другу страну личности славних људи и да на тренутак будемо сведоци њихове духовитости и нео0бичности, иза којих увек пробија сјај великог ума. Прочитаћете анегдоту о Чарлсу Дарвину, као и о Исаку Њутну, Аристотелу, Марији Кири и још многим великим научницима. Књига је препуна дивних илустрација и то је још један разлог да је што пре потражите у вашој библиотеци.
  • Принцеза која је волела шале и подвале ауторке Силвије Ронкаље је само један од наслова Едиције Бајне принцезе.  Живот једне принцезе може да буде веома досадан! Тако бар мисли Ребека принцеза из ове дивне бајке. Да би се мало разонодила, измишља разне шале и подвале. Све те њене шале и подвале нису се допале свима, а нимало њеном тати краљу и зато он одлучује да је пошаље у врло строг манастир да би се научила лепим манирима. На путу ка манастиру наилази на  разбојника, званог Четири Шамарчине. Смисао за шале и подвале су јој помогле у спашавању од невоља. Принцеза Ребека је срећно живела захваљујући свом лукавству. Од тренутка када је принц затражио њену руку, а она пристала да се уда за њега, више није смишљала много шала и подвала, мада то принцу није сметало. Илустрације Елене Темпорин ће вам дочарати све шале и подвале мале принцезе Ребеке.