Дечија недеља

Традиционални програм дечјег одељења, Дечја недеља, обележавао се ове године од 1. до 5. октобра . Током  ове недеље у НБ Бор и њеном огранку у Злоту одржано је 14 програма разноликог садржаја а у њима је учествовало 198 малишана и 10 учитеља и  професора  ( у радионицама, играоницама).  У програмима је гостовало 10 гостију .

У такмичарским програмима награде су доделили наши спонзори- ветеринарска апотека „Зоолек“ из Бора, „Украс плус“ и  Месна заједница Злота, а библиотека је даровала 17 Жаркиних диплома и 22 чланске карте НББ.

1.октобар – Отварање изложбе фотографија – Моj љубимац и ја

– Дечја недеља је почела у 12:30 изложбом фотографија. Спонзор овог конкурса била је ветеринарска апотека Зоолек.

– У 17 часова обележен је, поред Дечје недеље, и Међународни дан старијих.
Дакле, требало је спојити баке, деке и децу.
У овом поетском надметању, имали смо два тима, по годинама шаролика. Млађи су допринели тиму својом енергијом и брзином, а старији својом мудрошћу и спретношћу. Неважно је који је тим победио, јер је, после ове радионице, потпуно јасно да је сваки тим оваквог састава победнички.

2. и 3.октобар – радионица „Знаменити Срби“

На наше велико задовољство, и ове године посетиле су нас гошће из Народне банке Србије – Весна Ковач и Исидора Орловић. Захваљујући овој едукативној и забавној радионици, сазнали смо много тога о новцу и о знаменитим личностима чији се ликови налазе на новчаницама. Трећаци и четвртаци из Злота, четвртаци из школе „Свети Сава“ имали су задатак да саставе слагалицу. Сваки тим имао је своју новчаницу у делићима. Након успешно одрађеног задатка, Весна и Исидора су обрадовале малишане заслуженим дипломама Народне банке Србије и чоколадицама у занимљивим омотима на којима су приказане наше новчанице.

3. и 4.октобар – НБС и радионица „Мој буџет и ја“

Ученици прве године економске школе и осмаци школе Душан Радовић добили су задатак да креирају породични буџет. Сваки пар је добио коверту у којима су нашли: своје улоге (брачни пар без деце, брачни пар са двоје деце, самац/самица, приватници, породица са једним примањем…), своје бруто и нето зараде, као и новац који је требало да распореде за порез, осигурање, рачуне, за храну, децу, одећу…
Наши будући економисти, кроз забаву су сазнали разлику између бруто и нето зараде, суфицита и дефицита, а најважније од свега – нашли су се у улози својих родитеља и увидели да управљање новцем није нимало једноставно.
Ово је била јединствена прилика да од експерата из Народне банке Србије сазнају како треба разумно управљати новцем.

3. и 4.октобар – НБС и радионица „Динар наш новац“

Весна и Исидора су ученицима школа „Бранко Радичевић“ и „3.октобар“ причале о историји новца и показале им примерке кованог и папирног новца од средњег века па до оног који је данас у оптицају. Указале су на начине на које могу да препознају фалсификовану новчаницу. Сазнали смо која су то видљива и невидљива заштитна обележја новчаница, шта је то дубока штампа, водени жиг,заштитна нит, кинеграм… А на крају, деца су сама могла да провере исправност новчаница.

4.октобар – Нацртај омиљену животињу

Деца корисника Народне кухиње упознала су се са дечјим одељењем. После листања наших књига из посебног фонда, показали су колико су вешти у цртању. Награде је обезбедио Црвени крст, а дечје одељење је малишанима доделило Жаркине дипломе.

5.октобар – књижевно вече

Дружење са песницима, Бранком Стевановићем и Попoм Душаном Ђурђевим.
Савршен завршетак дечје недеље уз стихове наших гостију који су насмејали и децу и нас одрасле.

5. октобар – Фото-конкурс „Мој љубимац и ја“ – проглашење најзанимљивијих фотографија

Наш жири – Бранко Стевановић, Поп Д.Ђурђев и Тања из ветеринарске апотеке Зоолек, имао је веома тежак задатак. Требало је да одабере најзанимљивије фотографије.
Власници одабраних фотографија добили су награде од спонзора конкурса – ветеринарске апотеке Зоолек, од наших песника, а од нас су добили бесплатно чланство.